I denna vecka blev matklubbens medlemmar bortskämda med en härlig lätt lunch bestående av blinis med lax och räkor – och en potatispizza till dessert.
Blinis
1 dl lättmjölk
1 dl filmjölk
125 gram vetemjöl
½ tesked bakpulver
2 ägg
Eventuellt lite citronsaft och rivet skal av citron
Topping
150 gram rökt lax
150 gram färska räkor (eller tinade frysta)
Sallad
1 dl Creme fraiche
1 mango
1 avakado
Rödlök
Dill
Så här gör du:
Smält smöret i en gryta. Häll i mjölk och filmjölk och häll upp det i en skål. Sikta mjöl och bakpulver i blandningen. Knäck i äggen och tillsätt ev. lite citronsaft/rivet skal av citron och vispa kraftigt så du får en slät pannkakssmet.
Stek 12-16 små blinis (3-4 åt gången).
Topping:
Lägg blinisarna på ett fat med sallad och toppa hälften av dem med creme fraiche, rökt lax, fint snittat rödlök och lite dill.
Toppa den andra delen med mango och avakado i tärningar, räkor och fint snittad rödlök.
+++++++++
Potatispizza med vitlök och getost på fullkornsbotten
1 x färdig fullkornspizzabotten (finns att köpa i välsorterade affärer – eller baka själv)
Olivolja
1 vitlöksklyfta
3-4 skalade råa potatisar
2 slags ost (t.ex. mozzarella och en getost)
Oregano (färsk eller torkad)
Stick ur rundlar i passande storlek ur pizzabotten och pensla med lite olivolja, som är tillsatt pressad vitlök. Potatisen skärs i skivor och fördelas tillsammans med osten på pizzabotten. Strö på oregano och baka pizzorna i cirka 15 minuter vid 200 grader.
Verkligen lätt!