Så har min man och jag varit iväg på en bilsemester ännu en gång. Den här gången hade jag tanken att vi skulle testa Alsace i början av oktober, och som tur var var Erik med! Vi valde att boka Hotel L'Alexain Spa & Wellness, och vi ångrade det inte! För att göra den 1 300 mil långa bilresan från Hirtshals "roligare" bokade vi 2 nätter på Althoff Hotel Fürstenhof i Celle, som ligger halvvägs. Vi har aldrig varit i Celle förut, men det är en stad som är värd ett besök. Vi tog en guidad rundtur i slottet och var inne i Altstadt och tittade runt. Dessutom besökte vi den fina stadsparken Französische Garten. Jag skulle lätt kunna berätta mycket mer om Celle, MEN nu är det Alsace och Hotel L'Alexain Spa & Wellness det handlar om.
Hotel L'Alexain Spa & Wellness
Hotellet ligger inbäddat uppe i bergen i den lilla staden Trois-Epis. Bilresan dit var riktigt vacker med skog, vatten och små idylliska landsbyar. Vi anlände till hotellet vid 15-tiden på söndagen och blev omedelbart entusiastiska över platsen. Från vårt rum – precis som från restaurangen och receptionen – hade vi den vackraste panoramautsikten över bergen och vi visste direkt att denna semester skulle bli bra. Erik fick vila lite efter bilresan, så jag satte mig på balkongen med ett glas vin och bara njöt av utsikten – wow!
Vi hade bokat 5 nätter, så vi hann både göra utflykter och bara "vara" – och slank också in hos några av alla de otaliga vinbönderna i området och provsmakade deras viner.
Vinbyn Colmar
I måndags körde vi in till Colmar som man helt enkelt måste besöka när man är i området. Det slutade med att vi stod i kö och hann fantisera om många saker som kunde vara orsaken till detta, när det visade sig att det berodde på att ett stort antal lastbilschaufförer demonstrerade mot några planerade motorvägsavgifter. Välkommen till Frankrike! Nåväl, vi var på semester och hade tillräckligt med tid, så vi hittade yatzy-spelet och började spela med vår kylväska som bord. När trafiken äntligen började rulla igen kom vi överens om att hitta en stormarknad och sedan lämna stan för att inte hamna i samma situation igen. Stormarknaden var stor och fin, dem ser vi inte här hemma, och vi köpte en massa godsaker.
På tisdagen provade vi lyckan igen, och den här gången fick vi lov att uppleva staden Colmar. Det regnade, men vi gick ändå runt och njöt av den äldsta stadskärnan med alla vackra korsvirkeshus och kvarteret ”Lilla Venedig” med sina kanaler med fina spångar och medeltidshus. För att avsluta besöket åt vi Flammkuchen till lunch – både originalet med lök och bacon, men även en med äpple och kanel till efterrätt. Kanske mer roligt, än en äkta kulinarisk upplevelse?
Dagen efter besökte vi i Eguisheim, vilket också måste sägas är ett måste på en semester till Alsace. Vi parkerade precis utanför stadsmuren – och det var som att kliva in i en saga när vi gick in genom stadsmuren. Efter att ha gått runt och tittat en stund blev vi törstiga och slutade med att ta en öl på ett annat Happydays-hotell, The Originals Boutique Hotel La Ferme du Pape, som ligger strax utanför stadsmuren. Jag borde kanske locka dit Erik på semester en annan gång? Läget var i alla fall perfekt, och stället var mysigt med trevlig personal.
På vägen hem från Eguisheim stannade vi till i Turckheim, en stad vi aldrig hört talas om förut. Vi hade egentligen inte förväntat oss något speciellt, men wow... Stadskärnan var bara vacker, vacker, vacker!
En stark historisk krigsskådeplats
På vår sista dag, som kom alltför snabbt, gick vi på en rundtur som hade rekommenderats till oss av en av hotellets personal. Första anhalt var den tyska krigskyrkogården från första världskriget som låg 10 km från hotellet. Efteråt besökte vi Musée Mémorial du Linge, där vi såg autentiska skyttegravar från den nästan 3 månader långa striden. Starkt – det var sorgligt och tankeväckande. Äntligen såg vi den franska krigskyrkogården – och gick sedan (med några omvägar) till Fromagerie Haxaire i Lapoutroie, där vi smakade ostar och köpte såklart en ost eller två med hem. Vi var väldigt hungriga, men alla restauranger hade "siesta", så till slut stannade vi till vid en stormarknad och köpte en baguette, skinka, ost och oliver - voila! En utsökt lunch i det fria.
Vi tog hemresan i ett sträck. Vi hade med oss en kylväska som på vägen hem var fylld med läckra ostar, korv och skinka. Till lunch hade vi tagit med baguette, ost och skinka så det gick fort att äta och gå vidare. Som medförare var det min viktiga uppgift att hålla föraren vaken med samtal (det är jag bra på) och 80-talsquiz. Jag kan säga att jag fick beröm för ett väl utfört arbete.
Detta var några av våra upplevelser i Alsace. Vi upplevde mer än så – och vi hade en fantastisk semester. Hotellpersonalen var i en klass för sig. Alla var trevliga och hjälpsamma och när Bertrand jobbade i receptionen kom han in i frukostrummet och gav alla gäster väderprognosen för dagen plus aktuell information – först på franska och sedan på tyska. En morgon var vädret så klart att vi kunde se de schweiziska Alperna som ligger 20 mil bort. Den morgonen ägnade han lång tid åt att prata om de olika alptopparna. Varje morgon fick vi ett glas Cremant d'Alsace som start på dagen. Maten på kvällen var riktigt god, men vi sa nej tack till ost flera gånger, för vi kunde helt enkelt inte äta 4 rätter trots att vi båda har god aptit.
Vi är definitivt inte klara med Alsace, som bara är ett bra ställe att vara på semester.
Text och bilder: Inger Nørgaard Simonsen