Det är ingen hemlighet att vi gillar sötsaker på Happydays!
Våga prova att baka gräddbullar du också, det är enklare än vad man tror. Passa på att göra något extra läckert till påsk eller när du har lust. :-)
Det var också ett gäng glada och förväntansfulla kollegor, som i förra veckan deltog i personalföreningens gräddbullekurs, där det blev producerat hemlagade gräddbullar i olika smakvarianter.
Har du lust att prova, skall du helt klart prova vårt recept. Det har en liten dansk touch, gräddbullarna är gjorda med marsipanbotten, det är nämligen så gräddbullar - eller flödeboller som det heter i Danmark - görs i vårt kära grannland.
Beräknad tid för förberedelser och tillverkning: drygt 1 timme.
Ingredienser:
500 gram marsipan
300 gram socker
1 dl vatten
150 gr. pastöriserade äggvitor
250 gram mörk choklad 55 % eller vit choklad
Olika smaksättare, t.ex. hallon-, lakrits- eller chilipulver.
1. Skär den runda marsipanlängden i 30 skivor, lägg på bakplåtspapper och grädda i 180 graders värme i cirka 5 minuter.
2. 300 gram socker och 1 dl vatten kokas upp och får koka i 2 minuter. 150 gram pastöriserade äggvitor piskas lätt och sockerlagen tillsätts långsamt. Fyllningen vispas styv med en elektrisk visp vid medelhastighet i cirka 15 minuter.
3. Lägg fyllningen i en plastpåse, klipp ett litet hål och spritsa ut på marsipanbottnarna. Därefter penslas gräddbullarna med vattenbadssmält mörk eller vit choklad.
4. Strö lite lakrits-, hallon- eller chilipulver direkt efter att du har penslat på chokladen för en extra smaksättning.
Tips: Sockerlagen är klar när den är gyllene i kanten. Om inte fyllningen är styv nog att penslas med choklad, grädda då gräddbullarna med botten i 5 minuter på 180 graders värme, så får de en fastare yta. Hållbarhet är cirka 3 dagar vid 10-12 graders värme, kan dock frysas utan problem.
Trevligt nöje - smakar himmelskt gott!