Krämig kikärtssoppa till 4 personer
2 burkar kikärter á 400 gram
1 gul lök
1 vitlök
Olivolja till stekning
½ tsk kanel
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
Ca 4 dl grönsaksbuljong
3 dl. grädde
Salt och peppar
Lite chili, om man vill ha lite hetta
Rostade sesamfrön
Färsk mynta
Gott bröd
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj kikärtorna i kallt vatten och låt dom rinna av. Hetta upp en stekpanna med 2 matskedar olivolja och rör i lök, vitlök, kikärtor, kanel, spiskummin och paprikapulver. Fräs i 3-4 minuter och tillsätt sedan buljong samt grädde och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Häll allt i matberedare eller mixa med stavmixer, tills du får en slät soppa.
Rosta sesamfrön i en torr panna och strö dem över soppan tillsammans med finhackad mynta, och ringla lite olivolja över.
Rabarber i mynta till 6 personer
600 gram rabarber
180 gram socker
1 vaniljstång
4 stjälkar mynta
Blanda socker och vaniljkorn så att vaniljen blir väl blandad med sockret. Skär topp och botten av rabarberna, men spara det mesta av foten då smaken är som mest koncentrerad där. Skölj rabarbern i kallt vatten och skär dem i små bitar på 1-2 cm. Fördela bitarna i 6 små skålar eller i ett stort eldfast fat. Finhacka myntan och fördela över rabarbern tillsammans med vaniljsockret. Vänd blandingen och ställ skålarna eller fatet i ugnen i 6-8 minuter på 180 graders värme. Servera desserten ljummen med en god vaniljglass/yoghurt/lättvispad grädde eller som på bilden, skyr rörd med vaniljsocker.
Smaklig måltid!