Brieost ger karaktär och krämighet till denna kycklingpaj, som Matklubben kastade sig över i onsdags. Och som ett extra plus kan den tillagas direkt i stekpannan.
Mat till 4 personer - arbetstid cirka 1 timme
Pajdeg
Ca. 2 dl. grahamsspeltmjöl (eller liknande mjöl)
75 gram smör
Mixa och tillsätt vatten (matsked) tills det binder.
Sätt på kylning i 30 minuter
(gör ev. lite extra deg)
Fyllning:
1 paket bacon, 140 gram
1 gul paprika
1 röd paprika
Köttet från 1 grillad kyckling, ca 400 gram
200 gram brieost
½ kruka färsk timjan
1 ägg till pensling
Ca 3 msk blandat av havssalt, citronpeppar, krossad rosépeppar och hackad färsk timjan
Olja till stekning
Så här gör du:
1) Sätt ugnen på 200 graders värme
2) Kör alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare tills det har bildats en deg. Knåda ihop det sista snabbt för hand. Låt vila i kyl cirka 30 minuter. Kavla ut ett runt lock, cirka 28 cm i diameter, som är lika stort som en stekpanna.
3) Tärna baconet och dela paprikorna i mindre bitar. Stek det mjukt i lite olja. Lägg baconet, paprikan och kycklingköttet i en gjutjärnspanna eller en rund ugnsform, ca 28 cm i diameter. Skiva brieosten och fördela över blandningen. Hacka timjan och strö över.
4) Lägg pajlocket över formen och tryck ner kanterna på degen innanför formens kant. Pensla med ett uppvispat ägg. Strö över en blandning av havssalt, citronpeppar, krossad rosépeppar och färsk timjan.
5) Baka mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Smaklig måltid!