På de tyska julmarknaderna är traditionell glühwein (glögg) ett absolut måste. Pröva att göra den själv från grunden - perfekt om du behöver lite julstämning och värme inombords under den kalla årstiden.
Röd glühwein (2 glas)
Pressa saften av apelsinen och citronen i varsin skål. Knäck eventuellt kanelstången mitt itu och skär vaniljstången i mindre stycken. Häll rödvinet i en kastrull och tillsätt kryddorna, apelsin- och citronskalet, all apelsinsaft, en matsked citronsaft och socker.
Låt allt få ett hastigt uppkok och stäng därefter av värmen på spisen. Låt kastrullen stå på den varma plattan. Täck med lock och låt dra i 10-15 minuter. Värm upp före servering och häll upp i två glas genom en sil. Pynta eventuellt med sockrad glaskant, en skiva apelsin och kanelstång.
Vit glühwein (2 glas)
Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Låt blandingen sjuda på svag värme i ca 10 minuter och häll upp den i två glas genom en sil.
Prost!