I september och oktober kan man hitta allvärldens spännande svampar i skogen, som du kan använda som ingredienser i soppor, pajer och sallader. I matklubben fastnade jag för detta recept, som du absolut måste testa. :-)
Björnbärssalsa
25 gram smör
6 mindre palsternackor – skär i små tärningar (ca. 350 gram)
4 rödlökar delade i båtar (ca. 200 gram)
2 tsk rörsocker
3⁄4 tsk grovt salt
150 g färska eller upptinade frysta björnbär
1 dl färska timjanblad
Smält smöret i en stekpanna och stek palsternackorna i cirka 7 minuter – rör runt då och då. Tillsätt löken och stek i cirka 3 minuter. Tillsätt de övriga ingredienserna och värm björnbärssalsan i cirka 2 minuter. Smaka av med salt.
Svampsoppa
10 gram smör
225 gram rensade champinjoner i bitar
1 liten vitlöksklyfta
1⁄2 tsk torkad timjan
3 1⁄2 dl grönsaksbuljong
1⁄2 liter béchamelsås (gör själv eller köp färdig)
3⁄4 tsk grovt salt
Dekoration
Kvistar av färsk timjan
Tillbehör
240 gram grovt bröd
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på hög värme, men utan att smöret blir för brunt. Bryn svampen, pressad vitlök och timjan i cirka 3 minuter. Lägg svampblandningen och buljongen i en mixer. Mixa på högsta hastigheten i cirka 15 sekunder. Tillbaks med blandningen i grytan och blanda i béchamelsås och smaka av med salt. Koka upp soppan under omrörning.
Vid servering
Servera soppan i varma, djupa tallrikar och toppa med lite björnbärssalsa. Ät direkt tillsammans med bröd och resten av salsan.
Tips: Om du önskar en tunnare soppa kan du tillsätta lite vatten eller mjölk.
Smaklig måltid!