Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 265 Antal kommentarer: 72 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Galen i italienskt vin

Senast uppdaterat: 30-03-2022
Detta inlägg är läst 2583 gånger
Skapat: 29-03-2022

Sex fantastiska vinvägar
Mat och vin är en stor del av Italiens DNA och vi nordbor älskar att resa på semester till det soliga livsnjutarlandet och smaka oss igenom de regionala specialiteterna! På en bilsemester har du dessutom den stora friheten att ta dig runt mellan små, familjeägda vingårdar på jakt efter de läckraste vinerna och får dessutom många härliga semesterminnen med på köpet. Här får du följa med till sex av de italienska vinvägarna i klassiska italienska vinområden; från Südtiroler Weinstrasse i Alperna och Dolomiterna över Valpolicellas vinområde i Veneto till den etruskiska-romerska vinvägen i Umbrien som ligger mitt i Italiens gröna hjärta.     

Südtiroler Weinstrasse
Världens mest måleriska vinlandskap – mellan Alperna och Dolomiterna

Den sydtyrolska vinvägen är kanske inte världens längsta eller mest kända, men det är garanterat världens vackraste. Här ligger vinodlingarna mjukt inbäddade mellan Alpernas och Dolomiternas mäktiga berg och druvorna kan ju bara bli extra smakrika med den praktfulla utsikten. Följ skyltarna som har en grafisk druvklase i glada färger som symbol och kör längs vinvägen mellan städerna San Paulo och Margreid – en sträcka på knappt 3 mil som ligger strax söder om Bolsano.

Här kommer du förbi ett underskönt alplandskap med flera charmiga bergsbyar där du har möjlighet för att prova på det stora urvalet av Trentino-viner. Det finns flera druvsorter som trivs bra i mikroklimatet men man odlar också två ursprungliga sorter: de blåa druvorna Shiava (Trollinger) som ger vinet en söt, muscatliknande ton och Lagrein som ger vinet en sammetsliknande karaktär och en inbjudande doft av vilda bär, svarta körsbär och lagerblad. Gå efter viner från 2016 som anses vara de senare årens toppårgång i Trentino-Alto Adige (Tyrol-Südtiroler).

Se Happydays hotell i Trentino (Sydtyrolen)
Läs mer om Südtiroler Weinstrasse

Strada del Vino Valpolicella
Dalen med de många källarna – från Gardasjön till Verona

Ända sedan romarriket har Valpolicella varit ett viktig vinområdet för Italien. Vindistriktet Valpolicella ligger i Venetos mjukt kulliga landskap och sträcker sig idag mellan Bardolino vid Gardasjön och Soave öster om Verona. Valpolicella bågnar av över 200 vingårdar mellan vinodlingar och många, mysiga små samhällen. Själva vinvägen är en sammanslutning av aktörer, där man kan följa skyltarna av en romersk kvinna i silhuett där hennes uppsatta hår är utsmyckat med vinklasar. 

Valpolicella-vinerna producerade på den aromatiska, blå corvina-druvan ger ett djupt, rött vin som kännetecknas av smaker som plommon, körsbär och mandel. Vinerna omfattas av småsyskonen Valpolicella (den lättdruckna) och Valpolicella Superiore (snäppet över), mellanbarnet Ripasso (mini-Amarone) och den fylliga storebrodern Amarone med sin söta tvillingsyster Recioto. 2015 och 2016 var extra bra vinår i Valpolicella, så håll ögonen öppna om du kan få tag i dessa årgångar.   

Se Happydays hotell vid Gardasjön och Veneto
Läs mer om Strada del Vino Valpolicella

Strada del Vino Bardolino
50 nyanser av rött – från Gardasjön till Costermano

Om du semestrar vid Gardasjön får du inte missa Bardolinos vinväg som är 8 mil lång. Den sträcker sig från Bardolino på Gardasjöns östra kust till Costermanos kullar i inlandet; en naturskön region full av historiska monument så som slott, villor och kyrkor. Följ skyltarna med vinbladet så kommer du förbi 70 vingårdar med välfyllda vinkällare där flaskorna innehåller rubinröda och kryddiga Bardolino-viner.   

Bardolino-vinet görs främst av Corvina Veronese-druvor med små mängder Rondinella. Färgen är rubinröd och smaken är fruktig med inslag av körsbär, jordgubbe, hallon, röda vinbär och kryddor. Det är ett lättdrucket vin som matchar flera olika maträtter. Här görs också Chiaretto-vin som är roséversionen av Bardolino med en färg som varierar från rosa till korallrött. Bardolino-vinerna ska generellt drickas unga, men vill man leta efter bra vinår är det generellt det samma som gäller för Valpolicella.   

Se Happydays hotell vid Gardasjön
Läs mer om Strada del Vino Bardolino

Strada di Chianti
Toscanas hjärta – från Florens till Sienna

Vinvägen heter egentligen dell'Olio e dei Sapori di Chianti Classico om man ska vara petnoga. Men det är vi inte, för här kommer du, oavsett namn, att bli belönad med några av Toscanas vackraste landskapskulisser i Chiantikullarna och många smakfulla vinstopp längs vägen. Du kör genom städer som heter Greve in Chianti, Radda in Chianti, Gaiole in Chianti, Castellina, Castelnuovo, Baradenga, Berberio Val d’Elsa, Sa Casiano Val di Pesa, Poggibonsi och Tarvarnelle Val di Pesa – säkert mycket lättare att uttala korrekt efter att man har druckit några glas gott Chianti-vin.  

Vägarna upp och nerför Chiantis vinberg går i sick-sack, men vinstockarna står i snörräta rader och produktionen av viner från Chianti är stor. Det ursprungliga Chianti-vinet var enbart producerat på sangiovese-druvan och skulle drickas ung, idag finns det många fler kombinationer av druvor. Ju högre vinmarkerna ligger, desto mer elegant och komplext sägs vinerna bli. Chianti Classico av årgång 2019 är ett säkert vintips, då årgången anses ligga i topp! Och den svarta tuppen, som du säkert kommer stöta på i många olika sammanhang, är en symbol för Chiantis historiska vinproduktion – det är också han som är avbildad på vägskyltarna längs Strada di Chianti.

Se Happydays hotell i Toscana
Läs mer om Strada di Chianti

Strada del Prosecco
Läckra bubblor i Venetos vackra bergrike

Du måste inte vara en vinfantast för att uppskatta bilturen längs Prosecco-rutten! Den 15 kilometer långa vinvägen ligger i Veneto och sträcker sig längs vindlande vägar genom de mjuka kullarna där vinodlingarna ligger tätt och vinstockarna trivs bra i den rika, svarta myllan. Däremellan finns det också många mysiga medeltidsstäderna – det är en fin semesterupplevelse att spana in den vackra arkitekturen, stadens konsthantverkare och gamla kyrkor eller äta en god bit mat på en autentisk italiensk restaurang. Starta i Valdobbiadene som är Prosecco-regionens huvudstad och gör vinstopp i de små bergsbyarna där det bubblande vinet får livet att leka. Följ skyltningen med druvklasen och borgen.

Proseccon är Italiens svar på Champagne och anledningen till att den är så populär beror kanske främst på att man får en god kvalitet till en bråkdel av priset för det franska bubblet. Det ska dock sägas till Champagnens försvar att den är mer omständlig att producera; Proseccon dubbeljäses på ståltank enligt charmat-metoden och Champagnens andrajäsning sker på flaska. År 2013 stramades reglerna i Italien så att det bara är Prosecco framställt i Veneto-regionen som får bära namnet och dessutom måste minst 85 % av druvorna bestå av druvsorten Glera som ger vinerna en fruktig, fräsch ton.

Se Happydays hotell i Veneto
Läs mer om Strada del Prosecco

Strada dei Vini Etrusco Romana
Upplev några av Umbriens mest stämningsfulla medeltidsstäder

Längs den etruskiska-romerska vinvägen kan du gå i vinböndernas fotspår där årtusendens vintraditioner ligger djupt förankrade – följ skyltningen med en siluett av en vinstock med en druvklase och två vinblad. Umbrien kallas för Italiens gröna hjärta och i det frodiga landskapet längs vinvägen kommer du förbi den historiska staden Orvieto som ligger 8 mil söder om Perugia. Från Orvieto kör du vidare till Amelia som är Umbriens äldsta stad från 1.134 f.Kr. och här kan man med glädje provsmaka både vin, grappa och olivolja. Därefter kommer du till den magiska medeltidsstaden Narni som förtrollar med sina smala gränder och pampiga katedraler – en stämning som inspirerade C.S. Lewis till sagoäventyret om Narnia.    

Vinerna från Umbrien är inte särskilt kända, men du kan se fram emot att provsmaka viner som det vita vinet Orvieto Classico som är en frisk, spröd vitvin producerad på främst Trebbiano- och Verdelho-druvor i kombination med druvor som Grechetto, Dropeggio och Malvasia samt det röda Rosso Orvietano. Missa heller inte Lago di Corbara som är en av de nyare DOC:er i Umbrien – men med en vinproduktion som har anor från 1200-talet – och sist men inte minst viner från DOC Amelia som redan under romartiden uppskattades för kvaliteten på sina druvor och viner. Gå efter viner från 2015 och 2016 som anses vara två toppårgångar under senare år.  

DOC/DOCG: Denominazione di Origine Controllata/Garantita är en italiensk kvalitetsbeteckning som kontrollerar att vinet i olika geografiska områden produceras enligt gällande regler.

Se Happydays hotell i Umbrien
Läs mer om Strada dei Vini Etrusco Romana

In vino veritas! 

 

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Gardasjön #Sydtyrolen #Toscana #Umbrien #Veneto #Vinets värld
;