Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 265 Antal kommentarer: 72 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Harz – ett landskap i förändring

Senast uppdaterat: 24-04-2023
Detta inlägg är läst 1334 gånger
Skapat: 24-04-2023

Vi kan lika gärna prata om det: Om du associerar Harz med oändliga, frodiga skogar, måste du omvärdera din uppfattning. Massiv skogsdöd förändrar landskapet radikalt just nu i detta mellantyska bergsområde – men om du väljer att se på det från den positiva sidan, så kommer istället bergen och utsikterna att stå i centrum för naturupplevelserna framöver.

Det är inte någon plötslig händelse som har drabbat Harz, men den extremt varma sommaren 2018 satte igång en kedjereaktion av katastrofer och därefter har det gått snabbt: Harz skogar har utsatts för klimatstress och 100 miljoner träd, vilket motsvarar 70 % av skogen, har dött.

Vad är orsaken till Harz skogsdöd?
Flera faktorer spelar in när man pekar på orsakerna till skogsdöden i Harz: Klimatförändringarna är ett faktum – genomsnittstemperaturen i Harz har ökat markant och de senaste åren har extremt varma och torra somrar försvagat skogsområdena som främst består av rödgran. På grund av vattenbrist störs deras naturliga försvarsmekanism; deras egen kåda som normalt bekämpar skadedjur. Barkborren har utnyttjat detta och invaderat området och är därmed också en stark orsak till att träden blir sjuka och dör.

Men det finns också en annan orsak: Den människoskapade monokulturen med snabbväxande barrträd har en lång historia som är starkt kopplad till Harz historiska framgångar inom gruvdriften. I normala fall skulle lövträd växa naturligt i Harz; bokträd blandat med lönn, björk, ask och andra trädarter. Men under århundraden var området en enorm industri där allt skövlades för bränsle och byggmaterial och man planterade rena granskogar som växte betydligt snabbare och kunde användas i gruvindustrin. Efter andra världskriget skedde återigen ett överutnyttjande av skogarna, eftersom det fanns ett massivt behov av trä för återuppbyggnad, uppvärmning och inte minst som handelsvara för att klara av att betala de stora krigsskadestånden.

Först 1991 började Harz på allvar att göra ett försök på att vända trenden genom Niedersachsens LÖWE-program, som går ut på att konvertera monokulturer till mer klimatstabila blandskogar.

Får Harz tillbaka sin skog?
Under de senaste årtiondena har skogsbruket i Harz vilat på en hållbar och ekologisk grund. Mellan 2008 och 2018 planterades ca 4,3 miljoner bokträd och andra inhemska arter i skogarna i nationalparken Harz – den tidigare kommersiella skogen håller på att byta skepnad till en vild, naturlig skog. Men lövträd är inte heller resistenta mot klimatstress och skadedjur – och under perioden mellan 2017 och 2021 försvann 116 kvadratkilometer skog, eller nästan hälften, bara inom nationalparkens avgränsade område. Så det är ett steg framåt och två tillbaka just nu, där det kommer att ta år innan Harz skogsekosystem har anpassat sig efter omständigheterna.

En nationalpark är dessutom tvungen att förhålla sig till det globala nationalparksmottot, som är "Låt naturen vara natur". Därför får området i stort sett utveckla sig fritt, även under en tid med skogsdöd, eftersom det kommer att stärka och anpassa skogen på lång sikt. Det du upplever just nu när du reser till Harz är därför en form av urskog: en mångfald av träd i olika åldrar, storlekar, typer och tillstånd – inklusive stora mängder döda träd i olika nedbrytningsstadier. När naturen följer sina egna lagar kommer det som omedelbart verkar dött att fyllas med dynamik och livgivande näringsämnen. Döda träd där barkborrarna inte längre lever är alltså avgörande för framtiden och utgör grunden för en ny generation av skog och ett nytt skogsekosystem. Granträden försvinner gradvis där de inte hör hemma. Antalet djur- och växtarter ökar också markant och sällsynta samt hotade arter hittar nya livsmiljöer här och återvänder.

Nästan fyra miljoner turister reser varje år till Harz för att vandra. Särskilt runt Brocken-bergskedjan är skogen hårt drabbad och vissa platser ser nästan apokalyptiska ut med sina spretande, grå stammar som sträcker ut döda, barrlösa grenar mot himlen. Den nya vilda och naturliga skogen som är på väg kommer att se annorlunda ut än de tidigare kommersiella skogarna. Det kommer också att finnas områden där man så småningom tar bort döda träd och lämnar bergssidorna fria åt ljungen att breda ut sig. Så den nuvarande skogsdöden är inte nödvändigtvis en katastrof för turismen; medeltidsborgarna, korsvirkeshusen och häxmystiken är intakta – men vandringsresor och cykelturer i Harz kommer i framtiden att ha ett annat och kanske större utsiktsperspektiv.

Källor:
Harzer Tourismusverband e.V.
www.bild.de/artikel av 13.4.2023: FAST 70 PROZENT DER BÄUME IM HARZ TOT: Wird das je wieder gut?
Foto credits: Pixabay (Michael Strobela, Schwalbenschwanz, Haide, Bienenkönigin, Ulrich Rueger, Amr, Bernhard Jaeck och Sven Lachmann). Bild nr 3 och 4 visar utsikten över Harz högsta punkt: Brocken – före och efter skogsdödens intåg.

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Tyskland #Harz #Mittyskland
;