Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Smaklökarna – Happydays receptblogg

Smaklökarna - Happydays receptblogg
Blogg skapad: 19-09-2014 Blogginlägg totalt: 58 Antal kommentarer: 10 Antal följare: 4 Följ denna blogg

Champagnerisotto à la Mama Marrani

Senast uppdaterat: 21-11-2021
Detta inlägg är läst 2076 gånger
Skapat: 27-01-2021

Många Happydaysgäster har besökt Hotel Marrani i Toscana och stället har fått goda vitsord. I oktober 2019 var det hela semesterfabrikens personal som hade lyckan att få uppleva hotellet på årets studieresa. Vi hade knappt hunnit landa, innan vi bjöds välkomna till bords oss i restaurangen där Mama Marrani hade förberett massor av bortskämning i form av både god mat och ett gott värdskap!

Risotton är en klassiker och vi föll pladask för denna lokala variant med matmammans speciella tvist. Och till på köpet fick vi lov att kopiera hennes recept – så varsågod!

Detta ska du använda
(till 4 personer)
1,2 liter god kycklingfond
1 matsked olivolja
20 gram smör
2 finhackade zittauerlök (vanlig gul lök)
1 stor krossad vitlöksklyfta
400 gram risottoris (helst carnaroli eller arborio)
250 ml champagne (eller annat mousserande torrt vitt vin)
12 zucchini-blommor (fungerar också utan – men blir finast med)
2 dl crème fraiche
100 gram riven parmesanost
Salt och peppar efter smak
30 gram extra smör

Så här gör du
Starta med att koka upp fonden och håll den varm. Smält smör och olja i en hög panna och bryn lök och vitlök tills de blir mjuka, observera att de inte får ta färg. Tillsätt det torra riset och rör ner det i olja-/smör-/lökblandningen i ca 1 minut. Tillsätt champagnen och koka tills vätskan nästan har ångat bort.

Tillsätt därefter den varma kycklingfonden, 1 dl i taget. Varje gång rör du runt tills riset har sugit upp all vätska och fortsätter med kycklingfonden på detta vis, tills ca 1 liter fond är nedrörd – då ska också riset vara mjukt i konsistensen. Därefter tillsätter man de lätthackade zucchiniblommorna samt crème fraiche och den sista fonden. Låt detta koka upp och därefter sjuder du risotton på svag värme med lock på i ca 5 minuter. Före servering rör man ner parmesanost, salt, peppar och den extra smörklicken med en varlig hand. Låt gärna rätten sätta sig i 5 minuter så smakar den allra bäst.

Buon appetito!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Gastronomi & gourmet #Italien #Hotel Marrani
;