En resa mellan byar, bönder och buteljer
Från norr till söder slingrar sig den berömda vinvägen, Route des Vins, i Alsace. Vinvägen är 170 km lång och startar i norr i Marlenheim som ligger ett par mil väster om Strasbourg och slingrar sig ner till staden Thann ett par mil väster om industristaden Mulhouse. Varje vinby har sin egen unika charm mellan nostalgiska kullerstensgator, historisk arkitektur och praktfulla blomsterutsmyckningar. Här hälsas alla turister välkomna in på vingårdar längs vinvägen och man kan ta ett snack med vinbonden om druvor, väder och vind samt provsmaka och köpa fina rieslingviner. Högsäsongen är typiskt sommar och hösten då man arrangerar stora vinfestivaler och skördefester för att fira.
Världens kanske bästa druvsort
Riesling är Alsaces stora stolthet, det är den mest odlade druvan och samtidigt den druva som upprätthåller regionens rykte som producent av viner i världsklass. Den anses vara världens förnämsta druva för vita viner och ingenstans blir riesling bättre än i Alsace, där den får lov att mogna långsamt och utveckla nyansrika aromer samtidigt som syran behålls. Vinerna i Alsace är lätta och fruktiga eller kryddiga med inslag av mineraler, och varje vingård tillverkar viner med sin helt unika doftprofil, syra och sötma.
Ät gott längs vinvägen
Maten i regionen är en blandning av det franska och tyska köket, vilket gör att det är spännande att äta mat i Alsace. Här kan du smaka på rätter som Choucroute bestående av surkål, olika sorters korvar, munsterost, olika sorters kål, fläskkött, gåslever och den pizzaliknande Flammekueche. Du kan botanisera mellan nybakat bröd hos bagaren, smakrika charkuterivaror hos slaktaren samt solmogna grönsaker och lokala delikatesser på matmarknaderna.
Restips: Fem sevärda vinstäder
Vinvägens huvudstad Colmar är som ett färgstarkt måleri: Synen av de ljuvliga pastellfärgade korsvirkeshusen längs kanalerna med de praktfulla blomsterlådorna är en ren lisa för själen. Kanalkvarteret har också smeknamnet Lilla Venedig och framstår mycket romantiskt. Staden är också känd som skulptören Bartholdis födelsestad och man har rest en kopia av hans mest berömda verk, Frihetsgudinnan, i halv storlek jämfört med originalet i New Yorks hamn.
Obernai är känd för sin vackra stadsmur, sitt höga klocktorn och den charmiga stadskärnan. Men utöver mat, vin och korsvirke kan Obernai också bjuda på ett möte med den ornitologiska världen: Massor av storkar häckar nämligen längs den gamla stadsmuren och det är en fascinerande syn när de enorma vingarna lyfter till och från de stora redena.
Riquewihr liknar sig själv och står som den gjorde på 1500-talet: kliv in i medeltiden och strosa längs kullerstensbelagda gator, förbi imponerande korsvirkeshus och tvärs över gamla torg med markiser, fontäner och vackra blomsterarrangemang. Staden är bilfri och andas av fred och ro – och det sägs att det är här du kan hitta några av vinvägens bästa rieslingviner.
Kaysersberg är en annan tidsficka full av nostalgi, äventyr och ”det var en gång”. Staden är en av de vackraste medeltidsstäderna längs vinvägen och flera epoker finns här representerade i den välbevarade arkitekturen. Det berättas att den kejserliga fogden von Schwendi tog med sig tokajervin från Ungern på 1500-talet, vilket var starten på stadens stolta vintradition.
Guebwiller är essensen av den tillbakalutade franska livsstilen, här kan du uppleva den traditionella marknaden varje tisdag och fredag i stadens centrum, en härlig stämning som gör att axlarna sjunker ner automatiskt där man vandrar mellan bodarna. Och så är det väster om Guebwiller (17 km) som du kan uppleva Grand Ballon – den högsta punkten i bergskedjan Vogeserna som bjuder på en spektakulär utsikt över Alsace och de schweiziska alperna.
Se fram emot en upplevelserik vinsemester i Alsace!
Kolla in våra mysiga hotell längs Alsaces vinväg