Recept: Karin Wenzel
Chipsbotten
100 gram fullkornskex (t.ex. digestivekex)
200 gram potatischips med havssalt
100 gram smör
Cheesefyllning
2 ägg
150 gram socker
100 gram färskost naturell (cream chease)
200 gram kvarg (gärna 1 %)
2 dl. crème fraiche (gärna 18 %)
1 knivspets salt
2 teskedar rivet ekologiskt citronskal
2 matskedar citronsaft
4 gelatinblad
Topping
100 gram krossade ostbågar
Saltkringlor
Ringblomma och krasse (eller andra ätliga blommor)
Så här gör du:
Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter.
Krossa och blanda kex och chips grovt i en plastpåse.
Smält smöret och rör i chips- och kexblandningen.
Sätt en springbakform utan botten på ett kakfat.
Fördela chips- och kexblandningen på botten av bakformen och sätt på kylning.
Vispa ägg och socker luftigt.
Bland färskost, kvarg och crème fraiche med salt och rivet citronskal.
Vänd ner detta i äggsmeten.
Smält gelatinen på låg temperatur med den smula vatten som hänger kvar när du tar upp dem från blötläggningen, tillsätt därefter citronsaften för att kyla ner en smula.
Häll det flytande gelatinet i en tunn stråle över ägg- och ostsmeten och vänd ner försiktigt så att det fördelas jämt.
Därefter häller du smeten över chips- och kexblandningen i botten av springformen.
Ställ in i kylskåpet i minst två timmar (gärna över natten).
Ta bort springformen från kakan före serveringen.
Pynta med krossade ostbågar och saltkringlor samt ätbara blommor.
Varsågod!