Köksmästaren på Best Western Hotel Prisma komponerar läckra menyer och här kan vi presentera ett recept på Hotel Prismas välsmakande honungkakeparfait med granatäpple.
Recept: 6 personer
Tidsåtgång parfait: ca 40 minuter + ca 2 timmar om du ska baka dansk honungskaka också.
Därefter ska parfaiten frysas i minst 5 timmar.
Ingredienser honungkakeparfait:
250 gram dansk honungskaka (se recept här nedanför)
2 matskedar rom (eller efter egen smak)
4 pastöriserade äggulor
150 gram socker
5 dl grädde
1 tesked honungskakekryddor (blanda ingefära och kanel efter smak)
2 granatäpplen
1 tesked vaniljsocker
1 stänk citronsaft
Florsocker till garnering
Så här gör du:
Om du inte kan få tag på dansk honungskaka så får du receptet här också, dock utan smörkräm och chokladglasyr vilket inte är nödvändigt till parfaiten.
Ingredienser dansk honungskaka:
500 gram honung
125 gram socker
3 ägg
1 tesked malen ingefära
2 tesked malen kanel
Rivet skal av en ekologisk apelsin
1 dl vispgrädde
2 matskedar fil eller yoghurt
2 teskedar hjorthornssalt
500 gram vetemjöl
Värm honung och socker under omrörning till socker har smält. Kyl blandningen. Vispa ihop äggen lätt och rör ned dem med ingefära, kanel, apelsinskal, vispgrädde och fil. Blanda mjöl och hjorthornssalt och sikta ned i smeten. Rör smeten jämt och häll i en ugnsform med papper (ca 23 x 33 cm). Grädda nederst i ugnen 165 grader i 1 timma och 15 minuter. Låt honungskakan svalna i formen.
Tillagningen av parfaiten fortsätter således:
När honungskakan har svalnat av ska du smula sönder det du behöver i små bitar och blanda med rom, låt stå och dra i 20 minuter.
Häll sockret i grytan tillsammans med 5 cl vatten och koka ner till en sirap.
Ta av grytan och låt svalna. Vispa äggulorna skummiga under tiden.
Häll den avsvalnade sirapsblandningen i en tunn stråle över äggulorna.
Vispa med elvisp på hög hastighet i ca 7 minuter till konsistensen blir krämig.
Vispa grädden till en krämig konsistens.
Smaksätt honungkake/rom-blandningen med kryddorna. Blanda med den vispade grädden och äggmassan.
Häll upp i en plastfoliebeklädd brödform och frys ner i minst 5 timmar, gärna en hel dag före servering.
Vid servering:
Ta ut parfaiten ur frysen en stund före servering. Vaniljsocker smakas till med citronsaft och kärnorna tas ur granatäpplena. Skär upp parfaiten i portionsbitar och garnera med granatäpplekärnor och vaniljsockerblandning samt sikta lätt med florsocker.
Smaklig dessert!