Det bästa alternativet till godis – det tar inte lång tid att tillverka själv och det smakar verkligen läckert. Jag är inte så van vid att använda dadlar i min matlagning, men det här var absolut inte sista gången. Prova själv!
Dadelmassa
150 gram färska dadlar
50 gram soltorkade aprikoser
50 gram valnötter
70 gram mandlar
2 matskedar havregryn
1 matsked kokosolja eller jordnötssmör
En knivsudd salt
Chokladöverdrag/garnering
50 gram smält mörk choklad 70 %
25 gram hackade pistagenötter
Så här gör du
Ta bort kärnorna i dadlarna och hacka dadlar och aprikoser grovt.
Lägg valnötter, mandlar, havregryn, kokosolja (eller jordnötssmör) i en matberedare eller blender och hacka/mixa ingredienserna (också grovt).
Blanda allt och lägg därefter hushållsplast (eller bakplåtspapper) i botten av en fyrkantig/avlång form, lägg på massan och ytterligare ett lager plast. Tryck därefter ut massan i ett jämt lager, ca 1 ½ cm tjockt.
Jämna till ytan med hjälp av en sked och sätt därefter formen på kyl i minst en timme, gärna längre.
Garnering
Hacka chokladen fint och smält den i en skål över vattenbad. Hacka pistagenötterna grovt. Bred ut den smälta chokladen ovanpå dadelkakan och toppa med de hackade pistagenötterna. Sätt på kyl tills chokladen har stelnat. Skär därefter ut i avlånga, små chokladkakor.
Hoppas det smakar :)
Britt från Happydays