Ibland ligger nya semesterupplevelser på närmare håll än vad man tror. Mittyska Sauerland är en av destinationerna som verkligen kan rekommenderas med sina oändligt vackra, disiga skogbeklädda berg som packar in små korsvirkesstäder, kloster, borgar och blå sjöar in i den vackraste semesterkulissen. Destinationen ligger västerut på samma linje som Harz och är för många en nytt och spännande alternativ till semestern där man kan möta allt från historisk idyll till industrins mest fascinerande dåtida fasor.
120 års turisterfarenhet
Antingen om du bilar eller flyger till Dortmund så ligger semesterdestinationen på rimligt avstånd från Sverige. Om du kör bil ska du svänga av till höger vid Kassel och i horisonten startar Sauerlands bergstoppar att dyka upp i alla nyanser av grönt – och som ett av de första stoppen på vägen dyker Willingen upp, en av Tysklands äldsta och mest besökta turiststäder. Professor Beck sägs 1895 ha varit stadens första officiella turist och han skrev en kärleksförklaring till Willingen i en av dåtidens stora, tyska tidningar. Det var startskottet för Sauerland karriär som turistdestination, där senare både World Cup, snösäker skidåkning, många upplevelsemöjligheter, kurorter, källvatten och klimatet har marknadsfört det mittyska semesterparadiset som ett äkta semesterparadis.
Sauerland lockar till sig 6,8 miljoner gäster per år – mätt bara i hotellövernattningar. Och det är inte utan anledning: Bergslandskapet och den autentiska lilleputtlands-stämningen med korsvirkeshus är en attraktion i sig själv tillsammans med upplevelsen av att bo på en plats där man genom generationer har lärt och haft respekt för ordet service. En idyllisk belägenhet i Guds vackraste natur är inte det enda, framsynthet i turistbranschen har sett till att utveckla Sauerland i takt med tiden – något som konkurrenten Harz mot öster inte har mästrat i samma utsträckning. Men man kan ändå inte jämföra de två regionerna, då Sauerland faktiskt förlorade kampen om de skandinaviska turisterna till Harz.
Man ska inte gå längre tillbaka i tiden än till 70-talet då Sauerland hade samma popularitet hos skandinaverna som då gärna reste söderut för att fånga stämningen av riddarromantik och bergidyll. På den tiden delade järnridån Harz i två delar och då Muren föll öppnade det sig plötsligt en ny semesterdestination mot öster. Men medan Harz har njutit av uppmärksamheten, har Sauerland inte latat sig: Här har man utvecklat områdets semestererbjudanden, så att destinationen inte bara består av natur och historia, utan också erbjuder mängder av aktiviteter, upplevelser och attraktioner som efterfrågas av dagens moderna turister.
Vandring, wellness och vinter
Sauerland ligger i topp som en av Tysklands bästa skiddestinationer med Willingen och Winterberg i fronten. Här är det snösäkert, pisterna är välpreparerade och man erbjuder ett stor nät av väl underhållna längdskidåkningsspår som lockar mängder av skidåkare varje vinter. Europas största skidhoppbacke ligger i Sauerland och här arrangerar man världsmästerskap i skidhoppning varje år.
Tysklands officiella turistorganisation, Deutsche Zentrale für Tourismus, framhäver dessutom Sauerland för att ha en ovanligt många aktivitetsmöjligheter året runt: Golfbanor, badland, wellness, kurbad, linbanor, viltparker, paragliding och rodelbanor för att nämna några. Dessutom tillkommer ett imponerande nät av cykel- och vandringsleder plus besöksgruvor, bryggerier och glasblåserier samt möjligheten för att bestiga Ettelsberg, som är delstatens högst tillgängliga utsiktspunkt.
Gastronomi och getter
På bilturen genom ”Landet med de 1000 bergen” som Sauerland också kallas kommer man förbi djupa skogar, paradisiska dalar och välbevarad korsvirkesidyll i charmiga och historiska städer. Landskapet består också av mängder av vattendrag med sjöar, floder och bäckar. Dessutom har man ett praktfullt källvatten som är en del av succén bakom den goda ölen som bryggs i Sauerland – i regionen finner man faktiskt tre av Tysklands mest kända bryggerier.
På bergssidan betar getter och kor – och det är inte bara till pynt: Mjölken används till regionens delikata ostar som faktiskt är på samma nivå som de franska. Hemmagjorda korvar och skinkspecialiteter samt potatis och svamp i alla varianter är också exempel på Sauerlands kulinariska specialiteter. Och man bör inte semestra i Sauerland utan att smaka på ”Potthucke”, en bakad potatisdeg med små korvar och bacon.
Den väl undangömda historian
Under den idylliska ytan gömmer Sauerland på ett av de största och sammanhängande grottlandskapen som finns i hela Tyskland – 320 miljoner år gammalt och med enastående droppstensformationer. Den största och vackraste av dem alla är Atta-grottan i Attendorn som man når via natursköna vägar. Här kan man följa med ner under jorden i de svala gruvgångarna, där tidigare gruvarbetare guidar om förhållandena i malmindustrin, som i dåtiden var garantin för smör på brödet innan turismen uppfanns. Den viktiga råvaran, malmen, var dessutom huvudingrediensen i det västeuropeiska industriäventyret som hade sin vagga i Sauerland.
Och i sammanhanget kan man inte undvika att nämna Ruhr-området – även om det kan få kallsvetten att rinna ner längs ryggen på alla som kommer ihåg bilderna av miljökatastroferna i industrins högborg. De bilderna kan du inte se i någon turistbroschyr över Sauerland, men de är också en del av områdets kulturhistoria – och faktiskt en ganska fascinerande sådan.
Gör en avstickare till kolgruvmuseet i Essen, för under alla myterna om Ruhrs rykande skorstenar, sot, svett och smuts gömmer sig en enastående spännande historia som du får en fin inblick i här, där de nedlagda järnindustrierna visar fram sin egen brutala skönhet.
Blå sjöar och blått blod
Men i spåren av fasorna har industrialisering i Ruhr också skapat små vidunder: Biggesee strax söder om Atta-grottan är en av dem. Den blå sjön är konstgjord och den skapades 1956-1967 vid uppförande av en 52 meter hög damm, varvid man kunde producera elkraft till Ruhr-områdets enorma strömförbruk. 2.500 människor tvångsförflyttades och flera dalar fylldes helt med vatten. Idag är sjön ett äkta eldorado för alla som älskar vattensport och bad med massor av campingplatser och turistevent längs stranden – och man kan följa med på en sightseeingtur på sjön och se hela härligheten från vattensidan.
Och vill man se fler imponerande dammar kan man köra genom södra Sauerland till Edersee, också kallad Eder Stausee. Dammen byggdes under första världskriget men det är från andra världskriget som dammen blev känd så engelsmännen försökte spränga den med speciella bomber som kunde kastas som smörgås på vattnet.
På väg från Biggesee till Edersee kommer man också förbi kurorten Bad Berleburg, strax söder om Sauerland, en charmig destination också känd för sin anknytning till det danska kungahuset. Här kan du följa med på en guidad rundvisning på prinsessan Benediktes renässansslott dagligen i sommarperioden och fyra gånger per vecka från oktober till april.
Hitta ditt Happydays-hotell till resan här
Foto: Tourist-Information Willingen & Sauerland-Tourismus e. V.