Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Semesterfabriken ute på fältet

Happydays på turné
Blogg skapad: 07-10-2015 Blogginlägg totalt: 55 Antal kommentarer: 7 Antal följare: 1 Följ denna blogg

Hotel Albergo S. Lorenzo & S. Caterina

Senast uppdaterat: 20-11-2021
Detta inlägg är läst 1991 gånger
Skapat: 14-11-2019

Studieresa med Happydays 2019

Det är kväll och totalt kolmörkt då vi närmar oss Hotel Albergo S. Lorenzo & S. Caterina. Vägen är fuktig efter regnet och dofterna från den våta skogen hänger över området. Det första intrycket som vi får av hotellet är associationer till en medeltida herrskapsvilla. Byggnadsverket står i de ursprungliga råa stenarna av olika storlek och färg, som i mörkret nästan smälter samman med sluttningen ner till något vatten som ligger längre ner.  

 

Byggnaden som vi kan se från vägen är nämligen på det vackraste vis skyddat av detta vattendrag som skär genom hela landskapet längs med byggnadens ena vägg. I bakgrunden kan vi se skogbeklädda kullar som omger villans övriga sidor och som faktiskt bäddar in hela området. Vattnet skapar en stämning av ett forntida försvarsverk som har mist all sin funktion och istället blivit till en idyllisk iscensättning. Bara en sober skylt på fasaden avslöjar att byggnaden nu är ett hotell.


Välkommen innanför

För att komma över till hotellet ska floden korsas via en smal stenbro som skulle passa perfekt till häst och vagn. När vi korsar bron fylls sinnena med ljudet av vattnet och platsens lugna medeltidsstämning sänker sig över oss och förbereder oss på platsen som vi snart ska ankomma till. Så snart vi har kommit över bron framträder resten av byggnaden San Lorenzo.

 

San Lorenzo består av tre längor och en mindre stenbyggnad i mitten. Mellan den frilagda mittersta byggnaden och den stora längan av byggnaden som vi just ha passerat är det också uppfört en mindre byggnad som urskiljer sig från resten: I kontrast till de romantiska stenbyggnaderna är denna lilla del uppförd i mörka järnprofiler med glas emellan och avslöjar på förnämsta vis att hotellet inte är en gammal herrskapsvilla utan istället har egendomen en industriell historia.

 

De olika byggnadsmassorna samt en flod som korsar gårdsplatsen skapar tillsammans en stämning av minilandsby från medeltiden. Belysningen och de stora dörrarna i den lilla järn- och glasbyggnaden avslöjar att det är här vi ska gå in. När vi kliver in genom dörrarna öppnar det sig en rymlig och charmig foajé. Den långa välkomstdisken står atypiskt som ett avlångt matbord och liksom de övriga möblerna är det tillverkat i mörkt trä med fina detaljer.

Tillsammans med de tunga röda sofforna och de olika tavlorna på väggarna skapas en familjär stämning av ett vardagsrum i en förnäm och gammal herrskapsvilla. Ljudbilden inomhus är också präglad av porlande vatten som skapar en känsla av ro och avkoppling. Det andra som faller oss i ögonen är järnprofilerna i taket. Istället för stora kraftiga industriella profiler har man använt tunna takspärrar som ger en känsla av en lätt konstruktion. Takspärrarna bidrar samtidigt med fina detaljer till taket som passar perfekt med den övriga detaljnivån, samtidigt med att det skapar en fin kontrast till den medeltida stämningen.

 

En välklädd man tar emot oss bakom det långa bordet som fungerar som incheckningsdisk. Han talar en lättförståelig engelska och tar vänligt emot oss. Efter incheckningen guidar han oss i riktning mot våra rum. De olika broschyrerna på bordet och tingen i utställningsmontrarna i lobbyn avslöjar diskret att hotellet ursprungligen har varit en papperskvarn. Efter disken kommer vi förbi en vindeltrappa i järn, utsmyckad med små fina detaljer. Trappan vittnar om en tid då hantverk var något av en ära – ett intryck som passar väl in i den övriga interiören och atmosfären.

 

Längre in i byggnaden, på den motsatta sidan, avslöjar byggnadens ursprungliga konstruktion sig igen tillsammans med elementet som skapar ljudbilden av rinnande vatten: I en inomhusbassäng står ett stort vattendrivet kvarnhjul som drivs runt, precis som den gången fastigheten fungerade som en papperskvarn. Ljudet av vattnet och kvarnhjulet ger platsen en unik, autentisk atmosfär. Detta är inte ett hotell som är där man efterföljande har skapat en historia, men däremot ett hotell som har uppstått på en plats med en stark historia.

På kurs mot rummet

Vi skall ut ur byggnaden för att komma till vårt rum. Då vi öppnar dörren möts vi av en syn som mest av allt påminner om en gammal gata i en liten stad. Belysningen är i stil med gatlampor och varje rum har sin egen huvuddörr, precis som om det var små smala hus. I bakgrunden kan man se en stor gul byggnad och gröna frodiga växter. När vi öppnar dörren till vårt rum är vi först lite undrande över att vi möts av två enkelsängar, men njuter av den sköna stämningen som den mjuka belysningen och synliga rustika bjälkar skapar tillsammans med de råa stenväggarna.

 

Vi går vidare in i rummet för att se badrummet och kan då se att vårt rum har två rum. Lite längre in står det en stor dubbelsäng i ett liknande rum. Här finns också ett fönster som vi öppnar för att kyla ner rummet lite. Den varma luften på rummet avslöjar att det inte finns någon aircondition och stenväggarna lagrar ju värmen under dagen som nu friges. När vi öppnar fönstret möt vi återigen av ljudet av porlande vatten.

 

Badrummet är av mellanstorlek och utrustad med både wc, bidé och duschkabin. Även om duschkabinen saknar ett hörn för att vara kvadratisk känns den ändå inte trång. Handfatet är tillverkat av rustik vit marmor och tillsammans med spegeln med fin guldram och synliga bjälkar får rummet karaktär och finess. Det känns inte kallt och kliniskt som ett rum med vitt kakel och kraftig belysning ofta lätt kan bli.

Rundvisning i byggnaden

Senare samma kväll får vi en guidad rundvisning. Förutom receptionen och massor av hotellrum så hyser egendomen ett mindre museum, en butikslokal, en bar samt hotellets frukostmatsal. Överallt är det små vrår och ting från fastighetens historia som papperskvarn. Och med den dämpade belysningen och sköna inredningen i historisk stil är platsen perfekt att leka kurragömma på.

 

Allt verkar så genomfört och man har verkligen tänkt på alla detaljer. Helheten skapar en ro och det känns även som om tiden stannar upp. Byggnaderna och personalen hjälper också till att skapa stämningen av en fin plats med massor av hjärterum.

Så ser det ut i S. Caterina

På kvällen gick vi över till hotellets andra byggnad, S. Caterina, som förutom en del rum också hyser en stor restaurang med möjlighet för stora sällskap samt en bar/café. Allt hålls i samma stil men eftersom en restaurangfunktion ställer några andra krav, som t.ex. ventilationssystem i taket och ljus nog att se maten – så har man inte helt lyckats att skapa samma mysiga stämning som på S. Lorenzo.

 

Möblerna och detaljerna är också här tillverkade i mörkt trä och lokalen saknar därför inte charm. Kortväggen är en rå stenmur med två stora fönster och två stora guldramar utan innehåll, vilket på ett elegant vis iscensätter stenmuren och gör den mer varm i uttrycket.

 

Personalen som serveras oss verkar mer hemmastadda på platsen än professionella. Det ger en stämning av att gästen inte är i centrum men statister i deras arbetsrutin. Tjänaren som serverade vid vårt bort spred dock leenden på våra läppar genom att sjunga med i musiken. Maten serveras i rikliga mängder och smaken gjorde oss inte besvikna. Vi saknade dock något av områdets läckra olivolja till brödet, men det hämtades genast när vi frågade efter det.

Bar, pool och lekplats

Efter maten gick vi vidare till baren på S. Caterina där vi imponerades av ett spektakulärt murstensvalv över den mörka baren. De vita väggarna står i fin kontrast till det mörka träet som passar fint tillsammans med den rödbruna färgen på murstensvalvet.

 

Personalen verkar heller inte vara hemtam bakom bardisken, med gjorde allt för att följa med i beställningarna. De drinkar som serverades var i det starkaste laget då vi normalt är vana vid 2 cl alkohol per drink, men här i Italien är normen 5 cl och dessa bartendrars hade dessutom fått veta att de kunde hälla upp lite extra. Baren var charmig och inbjudande och skulle vara perfekt en varm sommarkväll, men så här års på senhösten blir det lätt lite kyligt.

 

Nästa dag såg vi på de övriga faciliteterna: Det finns bl.a. en liten lekplats med två gungor och en rutschbana som ligger på väg över till swimmingpoolen. Vid poolen finns det också några stenhus som följer hotellets övriga stil. Runt poolen finns det parasoller med inbyggda bord i ståhöjd. Det är lätt att föreställa sig platsen pulsera med liv under sommarhalvåret. Genomgripande är detta ett genomfört, charmigt och elegant hotell som vi med glädje skulle återkomma till under en lite varmare säsong.

Text och bilder: Thomas Wogelius

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Hotel Albergo S. Lorenzo & S. Caterina #Hotellupplevelse
;