Torben på Hotel Anker gör världens bästa Rieslingsoppa! Vi blev förälskade i den på vår studieresa till Rhen och Mosel. Vi besökte bland annat Torben och hans fru Karen som driver detta hotell vid Rhens brädd och fick då smaka på soppan. Efter lite övertalning fick vi receptet av Torben – så nu kan du också tillaga denna smakfulla soppa från Rhendistriktet.
Riesling och Rhen hör ihop – och vi var överraskade över hur elegant soppan smakade tillsammans med ett glas torr Riesling. En perfekt förrätt till alla fester – kanske rentav till årets nyårsfest? Här kommer i alla fall receptet:
Ingredienser (förrätt till 4 personer)
1 lök
50 gram smör
2 dl torr Riesling
1 liter kraftig hönsbuljong
1,5 dl grädde (38 %)
5 torkade enbär
5 torkade lagerblad
Färskriven muskat efter smak
Salt och peppar efter smak
Maizena
0,5 dl vispgrädde till servering
Så här gör du
Hacka lök och sautera i smör tillsammans med lagerblad och enbär. Tillsätt 2 deciliter torr Riesling. Soppan ska därefter koka in till ungefär hälften, det tar nämligen bort syran! Tillsätt därefter hönsbuljongen och grädden och låt det koka upp långsamt. Därefter ska soppan sjuda i 5-6 minuter.
Ta av soppan från värmen och sila bort lagerbär och enbär. Därefter mixar du soppan och smakar av med salt, peppar och färskriven muskat. Tillsätt därefter en smula maizena blandat med vatten för att uppnå en passande, jämn konsistens på soppan. Koka därefter upp i cirka 1 minut. Vispa 0,5 dl. grädde till skum och tillsätt den strax innan soppan serveras.
Smaklig måltid från Torben och Karen på Hotel Anker!