Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 263 Antal kommentarer: 71 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Alte Salzstrasse från Lüneburg till Lübeck

Senast uppdaterat: 23-11-2021
Detta inlägg är läst 3389 gånger
Skapat: 07-10-2020

Medeltidens vita guld och salt sill

Saltet har sedan urminnes tider varit oumbärligt som konserveringsmedel. Före kylskåpen och frysarnas tidevarv var saltning en av de mest använda konserveringsteknikerna och därför blev saltet också en mycket eftertraktad handelsvara. Saltet, som av medeltidens köpmän kallades för det vita guldet, fraktades bland annat till Skåne där man saltade sill i tunnor som kunde hålla sig länge under lagring och långa transportsträckor till havs när man fraktade varor inom Hansan – östersjöregionens gemensamma marknad.

 

Så när man omkring år 800 upptäckte en stor fyndighet av rent salt under Lüneburger Heide växte det snabbt upp en stad här: Lüneburg grundades bildligt talat på toppen av en gigantisk salthorst (saltdiapir) som i princip kan liknas vid en jättelik ballong av salt som har stigit upp från underjorden. Saltet var så vitt och av så hög kvalitet att det snabbt blev en källa till stor rikedom och makt för Lüneburg och hela området under medeltiden.

 

Det dyrbara saltets transportväg

Den 95 km långa vägen där man fraktade saltet mellan Lüneburg och Lübeck fick namnet Saltvägen och blev en av medeltidens viktigaste handelsvägar. Idag är det en spännande historielektion att på sin bilsemester ge sig ut på en upptäcktsfärd längs vägarna där det vimlar av allt från små landsorter till mäktiga sjöfartsstäder. Medeltidsstäderna är både välbevarade och idylliska, och bjuder på en sällsam historisk prakt – mycket tack vare pengarna som bland annat strömmade in från handeln med saltet.

 

Du kan bila längs turistleden Alte Salzstrasse som går från Lüneburg längs riksväg 209 via Lauenburg till Schwarzenbek och sedan från riksväg 207 över Mölln och Fredeburg längs Ratzeburg till Lübeck. Denna turistled går genom naturparken Lauenburgische Seen och har egentligen ganska få gemensamma beröringspunkter med den historiska vägen, det finns dock vissa sträckor där man kan se den autentiska handelsvägen – bland annat på landsorten Hornbek ca 7 km söder om Mölln där man fortfarande kan se en del av den kullerstensbelagda handelsvägen.

 

Det finns också en cykelled som går längs Alte Salzstrasse där man kommer närmare den autentiska handelssträckan. Här kan man cykla i etapper från Lüneburg längs Elbe-sidokanal till Lauenberg vid Elbe och därefter följa Elbe-Lübeckkanalen fram till Lübeck. Det kan rekommenderas att besöka närmaste turistinformation eller fråga på hotellet för att få tag på aktuella kartor och eventuellt närmaste cykeluthyrare.  

 

Saltvägens smultronställen: Starta i Lüneburg
Lüneburg som idag är huvudort i Lüneburger Heide var tack vare saltfyndigheten en av Hansans mäktigaste städer. Staden hade sin blomstringstid på 1200-talet och man byggde mängder av praktfulla gotiska tegelbyggnader i centrum av staden. Förutom den idylliska och stämningsfulla medeltida stadskärnan måste du kolla in de autentiska saltmagasinen och den historiska kranen på hamnen. Men det finns flera salta sevärdheter: Kika in på Deutsches Salzmuseum i stadens forna saltutvinningsanläggning på Sülfmeisterstrasse 1, där du får hela historian om saltet från medeltiden och fram till idag. Besök också stadens populära badland och kurbad, SaLü Salztherme, där saltet har fått en pånyttfödelse – bland annat i de varma kurbaden där det hälsobringande kurvattnet kommer från stadens egen saltkälla.

 

Lauenberg och Scharnebeck

Från Lüneburg är det bara en halvtimmes bilkörning till Lauenberg där de många vackra och restaurerade korsvirkeshusen från 1500-talet och fram ger den gamla skepparstaden vid Elbe ett eget utseende som inte kan förväxlas med någon annan stads. Kör därefter över Elbe vid Lauenburg och fortsätt sedan fram till Elbe-sidokanal fram till Scharnebeck. På långt håll ser man den imponerande anläggningen som skall lyfta fartygen de 38 meter som utgör höjdskillnaden mellan Elbes marskområde och Lüneburger Heides geestland (moränlandskap).

 

Büchen och Alfred Nobel

Längs Elbe-Lübeckkanalen växer det popplar på de tidigare dragvägarna utmed kanalen. Man kommer förbi små samhällen som Güster med det konstgjorda sjölandskapet, Siebeneichen med kanalens enda färja (i bruk endast under sommarhalvåret) och Büchen med tidigare svensk anknytning. Inte långt från Büchen arbetade nämligen Alfred Nobel under en tid, varför uppförandet av en sprängämnesfabrik låg nära till hands. Fabriken nedlades 1931 och anläggningarna avyttrades. Efter 1945 blev Büchen sista järnvägsstation före gränsen till den sovjetiska ockupationszonen och fick som sådan stor betydelse som godsomlastningsplats.

 

Knytpunkten Mölln
Intressant att studera längs vägen är också kanalens slussanläggning som baseras på en över 100 år gammal teknik med vattnet som drivkraft vid slussningen. Innan man kommer fram till Mölln kan man njuta av kanalens anpassning till det naturliga landskapet, där kanalen mera liknar en flod än en byggd kanal. Redan tidigt kunde Mölln profitera av sitt läge i knytpunkten mellan de viktiga handelsvägarna. Härtill kom också den 1398 färdigställda Stecknitzkanalen – Tysklands äldsta kanal.

 

I Mölln får man också lära känna turistdragplåstret och gycklaren Till Eulenspiegel som var hovnarr i medeltidens Tyskland och som dog i Mölln 1350. Gycklarens Mölln ligger vackert inramad av sjöarna Schulss och Stadsee och har en välbevarad stadsmiljö med mängder av vackra korsvirkeshus samt en fredad kurpark där man kan njuta av en mångfald av blommor och växter i olika tematrädgårdar. 

 

Ratzeburg – födelsestad för en svensk drottning

Ratzeburg ligger otroligt idylliskt på en ö i Ratzeburger See i Naturpark Lauenburgische Seen. Här föddes Katarina av Sachsen-Lauenburg år 1513 och 1531 blev hon bortgift med Gustav Vasa och därmed Sveriges drottning fram till sin unga död 1535. Tillsammans fick de ett barn, sonen Erik, som sedermera blev kung Erik XIV efter Gustav Vasas död.

 

Kommer du hit under sommaren kommer du att upptäcka att Ratzeburg är en mycket livlig sommarstad med ett rikt segelliv och många mysiga restauranger och glasskiosker längs sjön, men det finns också fina sevärdheter som passar perfekt för en minisemester året runt. Se bland annat Ratzeburgs senromanska domkyrka som har stått oförändrad sedan Heinrich der Löwes tid, året var 925 då han grundade staden. Som ytterligare kuriosa kan också nämnas att Ratzeburg är den tyska multikonstnären Ernst Barlachs födelsestad och här kan du besöka museet som är inrett i hans tidigare hem.     

 

Salt och sött i sjöfartsstaden Lübeck

Innan du ankommer till Lübeck kan du göra en avstickare till Krummesee som har en av Tysklands äldsta bykrogar med utskänkningsrätt sedan 1557.  Besök också kyrkan och se väggmålningarna som sägs vara de äldsta i hela Schleswig-Holstein. Och väl framme i Lübeck väntar finalen på den gamla Saltvägen: Hansans drottning. Det var här som den största rikedomen och makten var samlad, och det var från Lübeck som saltet och de andra handelsvarorna skulle skeppas vidare till bland annat Skandinavien och Baltikum.

 

En rikedom som avspeglar sig än idag i den av UNESCO världsarvslistade Gamla stan som är full av praktbyggnader längs stämningsfulla torg och kullerstensbelagda gränder. Följ med på en guidad båtsightseeing och få hela den spännande historien berättad för dig under en seglats på Trave, Stadtgraben och Elbe-Lübeckkanalen som går hela vägen runt ön och Gamla stan.

 

Framför den historiska stadsporten Holstentor kan du se de smala sexvåningshusen med gavlarna vända mot vattnet: Det är de gamla saltmagasinen från 1500-talet där man förvarade det salt som i forna tider forslades med hästskjuts, eller på pråmar, från Lüneburg. Transporttiden för saltet låg i genomsnitt på 20 dagar under medeltiden – idag kan du göra en upptäcktsfärd längs den historiska Saltvägen på en semesterdag eller två. 


Och när vi här till sist pratar om Lübeck, så får du heller inte missa stadens övriga signum såsom den söta Lübecker Marsipan, rödvinet Lübecker Rotspon och de stämningsfulla julmarknaderna i advent, där handeln i julbodarna påminner om den som ägde rum under medeltiden. Den historiska hansastaden Lübeck är alltid värd ett besök.

 

Trevligt nöje längs den nordtyska Saltvägen!

 

Upplev Alte Salzstrasse på din nästa bilsemester
Se våra hotell i Schleswig-Holstein

 

Du är alltid välkommen att ringa eller skriva till oss, så syr vi ihop ett bra semesterförslag till dig

Kontakta Happydays här


 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Schleswig-Holstein #Kulturpärlor
;